zondag 27 januari 2008

Experience innovation - get connected with the experience economy


Last week the world showed their needs, the desire for an english version of Experience Innovation. To open up these global connections, Experience innovation from now on continues in English. Spirit at Work makes people connected with the experience economy. It is about organizing work and value creation through a networked economy. That requires new creativity, to bridge people, ideas and information into high involvement concepts. New creativity is driven by self-expressional values instead of shareholder values. Self expressional values start with a dream, a dream you want to achieve. It is my dream to create, together with you, Peak Experiences. To set up a global community with transformational leaders to empower meaningful solutions for yourself, your customers and your investors. Last October in San Fransisco, I met Chip Conley, CEO and founder of Joie de Vivre Hospitality. The best example for me of what a transformational leader can be.

zondag 20 januari 2008

Spiritualiteit en ondernemerschap

Geloof niets omdat iemand anders het zegt of gelooft.Geloof alleen in wat je zelf als waar ervaart. - Boeddha


In de context van experience innovation gaat het er om dat je ook op een andere manier je eigen mentale model weet te veranderen. Door op een andere manier naar de bestaande logica te kijken weet je deze om te draaien. Hierdoor onstaan nieuwe creatieve inzichten waarmee je op een andere manier weet te ondernemen. Aan de basis van een onderneming ligt vaak een droom. De droom om de wereld mooier, beter of makkelijker te maken met een product, een dienst of een belevenis. Mijn droom is dat ik mensen, ideëen en informatie met elkaar weet te verbinden waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Mensen die mij deze inspiratie geven zijn ondermeer Paul de Chauvigny de Blot, hoogleraar Business spiritualiteit aan Nijenrode Business Universiteit. In zijn nieuwe boek Business spiritualiteit geeft hij zijn levensvisie door aan het bedrijfsleven. Hierdoor zet hij je aan tot denken om ook tot de diepere lagen, je waarden en drijfveren. van jezelf door te dringen: je bezieling. Waarom voelen mensen zich in organisaties zo uitgeblust? De ziel is vaak uit het bedrijf. Nieuw bewustzijn geeft een andere kijk op jezelf, je relatie met anderen en de wereld en is daarmee onlosmakelijk verbonden met de visie op ondernemen. Inspirerende leiders erkennen dat en ontwikkelen dat actief hun organisaties. Meer hierover vindt je ook in het "Spiritueel ondernemers netwerk".



woensdag 16 januari 2008

Media Business Model

Vandaag met Herman Jan Carmiggelt en Koen Klokgieters een sessie met vrij-denkers uit de gezondheidszorg over business model innovatie gehad. Daar kwam ongelooflijk veel energie bij vrij! Deze vorm van innovatie is hot en dat blijkt maar weer eens uit het nieuwe boek "Free" van Chris Anderson dat binnenkort verschijnt. De schrijver van de Longtail beschrijft in "Free" de mogelijkheden die hij ziet om via online business nieuwe vormen van inkomsten te verkrijgen. Sleutel tot deze nieuwe vormen van waardecreatie zijn content, klanten en traffic. Wat betekent dit voor het business model van jouw organisatie?

maandag 14 januari 2008

Business model innovatie in de gezondheidszorg


Internet wordt steeds meer gebruikt voor business model innovatie. Dat vergt een nieuwe, creatieve manier van denken. Belangrijk om uit de commodity sfeer te komen, op een duurzame manier concurrerende wegen naar waarde creatie in te slaan. Google zal begin 2008 met een platform komen voor de gezondheidszorg. Microsoft heeft een dergelijke persoonlijke gezondheids agent in oktober vorige jaar gelanceerd. Wat kunnen de gevestigde bedrijven uit de gezondheidszorg van deze spelers leren? Hoe kunnen zij de regels in hun industrie, blijvend en waardevol veranderen? De oplossing zit niet zo zeer in het innoveren van nieuwe producten, diensten of kanalen, maar in het business model van de desbetreffende organisaties.



zondag 13 januari 2008

Business netwerken door gebruik van social networking


I'm a network orchestrator gaat over het belang van business netwerken. Een netwerk is een groep mensen die op een bepaalde manier een commerciële relatie met elkaar onderhouden. Er zijn verschillende online netwerk diensten waar organisaties en professionals van kunnen profiteren. Op Connetc Buzz kan je vakgenoten ontmoeten met wie je ideëen en visies kunt delen. Je kunt er advies en tips krijgen van professionals. Hun verdienmodel is gericht op verschilldende lidmaatschap vormen. Linkedin is een netwerk waarbij geregistreerde bezoekers snel kunnen profiteren van elkaars zakelijke netwerk. Innovatief is het hybride netwerk model van Networking Me. Zij brengen netwerken zowel virtueel als fysiek met elkaar in contact. Network Me onderscheid verschillende netwerken met hun specifieke doelen: sociale contacten, carriere perspectief, business met elkaar willen doen. Op deze manier wordt het steeds eenvoudiger om wereldwijd van elkaars expertise gebruik te maken, niet het wiel opnieuw uit te vinden. Om duurzaam te concurreren doen organisaties er goed aan om online netwerken in hun bedrijven te implementeren.








woensdag 9 januari 2008

Ondernemerschap en leiderschap in de Experience Economy




Van het een komt het ander. Een van de lezers van experience innovation was zo enthousiast over TED, dat ik de tip kreeg over weer een ander platform. Educators Corner is opgezet door een dynamisch team van docenten, ondernemers, designers van Stanford University. Zij hebben als missie om in de experience economy ondernemerschap, leiderschap en creativiteit te mobiliseren. Zo geeft Robbert Sutton zijn visie op wat creativiteit is. Hij gebruikt Play-Doh en de Apple iPod als voorbeelden om zijn betoog bij te zetten. Slimme innovators maken van bestaande concepten nieuwe concepten.

Inspiratie door de grootste denkers en doeners in de Experience Economy


Samenwerken door slim gebruik te maken van nieuwe technologiën verandert ons leven. Charles Leadbeater vertelt over de manier waarop het web gebruikt kan worden voor cocreëeren. Jimmy Wales vertelt over hoe Wikipedia een belangrijke rol heeft vervult in wereldwijd samenwerken, kennisdelen en verrijken. De meest recente video van Deborah Sinclair gaat in op haar onderzoek naar de manier hoe mieren met elkaar samenwerken. Zij trekt zij de paralel met de wijze waarop organisaties dat doen en met name wat zij van de mieren kunnen leren. Een mooie metafoor om samenwerking te visualiseren! TED staat voor technology, entertainmanet en design. 's Werelds belangrijkste denkers en doeners geven hier hun visies op verschillende thema's. Mij geven zij veel inspiratie!

zondag 6 januari 2008

Experience innovation trends die markten en organisaties zullen veranderen

Experience innovation verandert de manier waarop bedrijven de komende jaren zaken doen aanzienlijk. De belangrijkste trends die effect hebben op klantrelatiemanagement zijn: cocreatie, klanten als innovators, outsourcing en waardecreatie via interactie. Het recente artikel van McKinsey, Eight business technology trends to watch, vertelt meer hierover en gaat tevens in op een aantal trends die van invloed zijn op het managen van kapitaalmiddelen en hoe informatie business modellen kan veranderen. Ik merk dat organisaties zich bewust zijn van deze trends. Ze zijn naarstig op zoek zijn naar de wijze ze die trends kunnen vormgeven en realiseren. Allereerst zal het mentale model moeten veranderen om op een andere manier naar waarde creatie te kijken. Ten tweede zal je moeten bepalen waar jouw organisatie het verschil in maakt. Als laatste bedenk je welke concurrerende competenties je zelf in huis ontwikkeld danwel via je netwerk ontsluit. In mijn presentatie over "I'm a network orchestrator" zet ik het netwerk concept uiteen.

Klanten van Kraft cocreëren 48 producten die ZIJ willen kopen

Via Marketology bereikte mij het bericht dat Kraft in samenwerking met Communispace en 300 vrouwen een Health & Wellness community heeft opgezet. Door cocreatie is er een lijn van 48 South Beach Diet producten tot stand gekomen die zij wilden kopen. Dit heeft de verkoop aanzienlijk verhoogd. In de Health & Wellness categorie is forse concurrentie. Kraft realiseerde zich goed dat zij, wil je uit de commodity sfeer blijven, klanten op een andere manier moesten betrekken. Door een experience omgeving te ontwikkelen, waar zij en anderen met elkaar cocreëren, ontstond er een sterkere binding met het merk en de producten die daardoor tot stand kwamen. Meer hierover lees je in hun casestudie. Als je andere cases hebt, deel ze dan met het experience innovation platform.

woensdag 2 januari 2008

Verhogen van site traffic door netwerk participatie

Kruip eens in de huid van een channelmanager van een telecom bedrijf. Je vraagt je af hoe je meer mensen kunt aantrekken, vermaken en een contract mee kan afsluiten op je website. Dan weet je natuurlijk dat mensen willen weten hoe hun nieuwe mobieltje eruitziet. Waarschijnlijk willen ze ook via een video zien hoe hun specifieke wensen met het nieuwe apparaat worden vervuld. Natuurlijk willen zij leren van de ervaringen van andere gebruikers. Wellicht willen ze zelfs een event bijwonen waar zij mee kunnen doen om een nieuw model te ontwikkelen of uit te proberen. En als zij vragen hebben dan willen ze deze bij voorkeur aan andere gebruikers kunnen stellen. En als jij, als channelmanager, dan ook nog eens persoonlijk reageert met een passend aanbod, dan kan dat alles wel eens doorslaggevend zijn in de koopbeslissing. Websites zijn veelal nog niet verbonden met andere netwerken, zoals blogs, text messaging, video's, social networking, photo's en tracking. Bedrijven die al deze netwerken weten te integreren en daarin weten te participeren, verhogen de kans op site traffic. Fastcompany.com zette dit uiteen gezet in haar artikel "Stars, stripes en Social Media"

dinsdag 1 januari 2008

Waarde creatie door netwerk orchestratie

Bedrijven als Apple, Nike, Procter & Gamble en Google zijn in staat geweest om op een andere manier naar hun business te kijken. Door samen te werken met netwerken die zij hebben gebouwd, ontstonden er nieuwe innovaties waar het totale netwerk meer waarde door wist te realiseren. Het concept van netwerk orchestratie gaat over deze vorm van experience innovatie. In mijn presentatie op slideshare zet ik uiteen wat erbij komt kijken om netwerken op te zetten en te begeleiden. Hierbij ben ik geinspireerd geweest door "Competing in a flat World".