woensdag 26 december 2007

Experience Innovation

Bij experience innovation gaat het erom dat klanten en eindgebruikers betrokken raken bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Bij 3M had dit tot gevolg dat de producten die op deze manier werden ontwikkeld 8 keer zo succesvol waren als wanneer zij dat voor klanten hadden gedaan. Eric von Hippel, van MIT Sloan School of Management, beschrijft in zijn boek Democratizing Innovation hoe het innovatieproces waarbij eindgebruikers centraal staan in de praktijk werkt.

maandag 17 december 2007

Business modellen en strategische innovatie

Van de week heb ik Alexander Osterwalder van Arvetica ontmoet. Iemand die enorm gepassioneerd bezig is met zijn vak. Anderen helpen op zoek te gaan naar nieuwe manieren van geld verdienen. Op een zeer pragmatische manier ontwikkelde hij samen met ons, een groep van Imagineers, business modellen in de veranderende strategische context, zoals de Blue Ocean Strategy en Open Business Models.

zaterdag 15 december 2007

Cocreating unique value with customers

"In a world where people are more and more driven by self-expressional values instead of survival values, we need an additional way of engineering. We need imagineering, engineering for imagination, to realise the challenges of the experience economy." - Diane Nijs, Professor in Imagineering

Afgelopen donderdag heb ik met een groep Imagineers gesproken over cocreatie met klanten. We hebben een jaar lang een master gevolgd aan de Imagineering Academy. Cocreeren gaat over mensen en bedrijven die, gedreven vanuit gemeenschappelijke waarden, de samenwerking met elkaar opzoeken. Hierdoor onstaan er andere business modellen die de markt blijvend veranderen.

zondag 9 december 2007

Connector, Lifehacker en Resourcerer


"To me, business isn’t about wearing suits or pleasing stockholders. It’s about being true to yourself, your ideas and focussing on the essentials” - Richard Branson


Niet zolang geleden ontmoette ik Connector, Lifehacker en Resourcerer Martijn Aslander. Met enorm veel energie zette hij uiteen dat we naar een informatie -en netwerk economie aan het transformeren zijn. In zijn rol als connector is hij bezig om mensen en informatie bij elkaar te brengen. Als lifehacker kan hij telkens op een speelse manier, nieuwe strategieën, tools en manieren verzinnen om op een slimmere manier te kunnen leven. Als resourcerer tovert hij met bronnen en creëert daarmee nieuwe inzichten. Informatie is een van de belangrijkste energizers in netwerken. Mensen die daarvan deel uitmaken zijn snel van geest, flexibel, openminded, nieuwsgierig, hebben lef en zijn lief.

zaterdag 8 december 2007

In sneltrein vaart langs trends



What' Next heeft samen met Creative Commons en Future Exploration in Network een trend blend uitgebracht. Vanuit verschillende markt perspectieven zijn de trends in kaart gebracht en met elkaar verbonden.





donderdag 6 december 2007

Open innovatie door P&G's Connect and develop

Our vision is simple. We want P&G to be known as the company that collaborates — inside and out — better than any other company in the world - A.G. Lafley Chairman of the Board and
Chief Executive Officer



De Harvard Business School heeft een mooi artikel gepubliceerd over het succes en ontwerp van P&G's open innovatie model "Connect and Develop". Connect met externe bronnen voor nieuwe creativiteit en ideëen. Dit kunnen bijvoorbeeld universiteiten, laboratoria, concurrenten maar ook individuele talenten zijn. Ontwikkel deze ideëen vervolgens in winstgevende nieuwe of verbeterde producten. Top-line resultaten die zij hebben bereikt zijn onder meer 60% meer productiviteit, vermindering van de innovatie kosten en tegelijkertijd zijn het aantal succesvolle innovaties verdubbeld. Opvallend is dat zij, in tegenstelling tot veel andere bedrijven, het als organisatie brede strategie hebben ingezet. Geen greenfield dus.

dinsdag 4 december 2007

PandaDroom

Afgelopen week was ik op een experience even in de Panda Droom van de Efteling. We hebben gevoeld hoe de ijsschotsen van de Noordpool aan het smelten zijn. Hoe de dieren in de zee moeite hebben zich te onttrekken aan de visnetten. We hebben meegemaakt hoe de apen in het regenwoud verpletterd werden onder het kappen van de bomen. Samen met het Wereld Natuurfonds heeft de Efteling dit mogelijk gemaakt. Het was een verjaarscadeau van de Efteling aan de bezoekers: een totaal nieuwe attractie (3D-film). Een mooi voorbeeld dat laat zien hoe organisaties inspelen op de behoefte van mensen aan duurzaamheid. En om dat kracht bij te zetten kozen deze twee partijen bewust voor elkaar; de gemeenschappelijke deler is hun betrokkenheid bij de natuur. Het was de eerste 3D animatie film en dat kon uitsluitend gebeuren door het gebruik van geavanceerde technolgiën. Deze werden ingezet om ons met de juiste mix van geluid, gevoel en beeld te betoveren.


maandag 3 december 2007

Future Consumer

"Consumers have virtually unlimited choice and ever-rising expectations for performance, quality and value. They expect more from shopping experiences and more from the brands and products they buy and use every dag. They expect retailers and manufacturers to listen to them more carefully, and to learn from them more often" - A.G. Lafley, CEO Procter & Gamble

De "Future Consumer" onderzoek, uitgevoerd door Capgemini in samenwerking met SmartRevenue, is starpunt voor het aangaan van een nieuwe dialoog tussen consumer prodcuts organisaties en hun klanten. Het onderzoek bouwt voort op een visie document "2016: The future value chain". Consumenten vandaag de dag zijn niet tevreden over de huidige winkel omgevingen. Mede daardoor groeit de voorkeur voor het online shoppen snel de komende 5 jaar. Een typerende quote van 1 van de 2000 consumenten die aan het onderzoek meededen was: "I am a customer at the real stores for some products because of the possibility tot test them and for the service when something breaks. But other less expensive or less complicated things it doesn't make much of a difference and one can buy online". 8 van de 10 consumenten geven aan dat gezondheid en duurzaamheid meer en meer hun koopgedrag zullen beïnvloeden. Iemand uit de U.S. zegt: "There should be more organic, fair trade products, better ways to distinguish such products on the shelves and more knowlegdeable clerks." Afhankelijk van de productgroep waarderen consumenten het als organisaties hun persoonlijk, op maat, benaderen: "I do like mobile alerts to tell me when my favourite authors have a new book released"- UK consumer.

zondag 2 december 2007

Open innovatie en business modellen

In oktober ontmoette ik Henry Chesbourgh van de Berkely University in San Fransisco. Hij heeft twee boeken geschreven. Open Innovation over hoe executives succesvol kunnen groeien als zij in staat zijn de externe omgeving te betrekken in hun innovatie proces en tegelijkertijd hun interne ideën weten te vermarkten. In deze video noemt hij de Big Idea Group als een goed voorbeeld van open innovatie. Deze groep helpt ideëen te verzamelen voor specifieke opportunities voor bedrijven. Daartoe zetten zij hun netwerk in van 13.000 inventieve mensen. Organisaties hebben vaak moeite om vervolgens deze ideëen ook om te zetten in waardevolle concepten en daadwerkelijk naar de markt te brengen. Als een zogenaamde 'innovation intermediary' managed Big Idea Group het gehele go-to-market proces. Henry's tweede boek, Open Business Models, beschrijft hoe bedrijven niet alleen hun R&D processen moeten vernieuwen maar tevens voor de uitdaging staan om dat ook te doen voor hun business model. De meest open business model is dat van een platform. Een forum waar veel verschillende partijen elkaar ontmoeten om met elkaar specifieke kansen te realiseren. Waar ieder een win-win aandeel in heeft.


Battle of Concepts

"The best way to have a good idea is to have lots of ideas". Battle of Concepts is een voorbeeld van een virtueel co-creatie platform. Hier weten bedrijven en overheden, studenten en young professionals, elkaar te vinden om samen te werken aan nieuwe ideëen en creatieve oplossingen voor allerlei soorten vraagstukken. Met deze ideëen kunnen deelnemers in aanmerking komen voor veel prijzengeld. Zo is er voor Prorail een concept ontwikkeld dat treinen en schepen elkaar minder in de weg zitten. Voor Eneco is gekeken hoe je een gaskraan zonder explosiegevaar verwijderd. En zo is de Volkskrant op zoek naar ideëen hoe de groei van hun website Volkskrant Banen verder gestimuleerd kan worden. Joost Dekker, oprichter van Battle of Concepts, vertelt in zijn interview met Open Innovation over het ontstaan en de achtergrond van dit nieuwe platform.

Digital natives: inzicht in gedrag van een nieuwe generatie

Capgemini heeft onderzoek gedaan naar de gewoontes onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar oud. De resultaten ervan hebben inzicht gegeven welke invloed dit gedrag de komende jaren zal hebben op de Telecom & Media industrie. Gaming, online shopping, user generated content en social networking hebben inzichten gegeven over veranderend gedrag. Jongeren willen op welk moment dan ook, waar ter wereld, toegang hebben tot content en erover kunnen communiceren. Er is een zogenaamde hyper-keuze en daardoor zullen zij steeds meer aan 'media snacking' doen en met meerdere aktiviteiten tegelijkertijd bezig zijn ('multitasking'). Via communities zullen ze content met elkaar delen, naar elkaar verwijzen en met elkaar opinies uitwisselen. Daarbij gaat het hun om uiting te geven aan wie zij zijn, hun creativiteit en zich neer te zetten als een persoonlijk merk. Bedrijven die hier goed mee om willen gaan zullen de jongeren derhalve veel meer moeten betrekken in het ontwikkelen van nieuwe ideëen en concepten. Jongeren maken gebruik van elkaars ervaringen om besluiten te nemen over producten die zij willen aanschaffen. Organisaties moeten leren begrijpen op welke manier zij invloed kunnen uitoefenen in dit veranderende koopproces.


Hewlett-Packard's culturele revolutie



HP heeft de afgelopen twee jaar een belevenis omgeving (game room) neergezet om een startup cultuur te simuleren. Daarvoor hebben zij startups overgenomen. Die lieten HP ervaren hoe ze bijvoorbeeld in 6 weken tijd in plaats van een paar maanden tijd tot samenwerking konden komen met bedrijven als Flickr. In hun playbook vertellen ze wat ze hebben geleerd. Hoe zij bijvoorbeeld producten kunnen ontwikkelen die meer aansluiten op nieuwe doelgroepen. Hoe zij nu producten ontwikkelen die minder commodity zijn en meer aan de winst bijdragen. Het belangrijkste inzicht was hoe de engineers van HP werden geïnspireerd door de nieuwe omgeving waardoor concepten sneller naar concrete producten werden ontwikkeld.



Welcome to the world of experience

Vanaf vandaag wordt het makkelijker om van andere bedrijven te leren hoe zij groeien door te innoveren. Waardoor laten zij zich inspireren? Hoe cocreeren zij nieuwe concepten? Hoe exploiteren zij succesvolle business modellen? Hoe verkennen zij continue nieuwe manieren om te groeien?